Jest kilka czynników, od których bezpośrednio zależy odbiór całego eventu. Jednym z nich jest z pewnością catering! To, aby jedzenie na evencie było smaczne, zachęcało wyglądem i zapachem, ale przede wszystkim… żeby go nie zabrakło, jest oczywistością. Każdy doświadczony event manager wie, jak skonstruować menu na wydarzenie, w zależności od charakteru imprezy, rodzaju zaproszonych gości czy pory roku, w jakiej odbywa się event.
Zarówno my, jaki i nasi Klienci, coraz częściej zastanawiamy się jednak nad tym, jak nasze nawyki żywieniowe wpływają na kondycję naszej planety. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Oxfordzie, ograniczenie mięsa oraz nabiału w diecie, jest najlepszym, co możemy zrobić dla Ziemi. Na naszych eventach już od zeszłego roku serwujemy dania na papierowych talerzach i korzystamy z drewnianych sztućców. W tym roku idziemy o krok dalej!
Rzeczywistość na eventach bywa różna, część naszych Gości nie wyobraża sobie pikniku firmowego bez grillowanej w ziołach karkówki lub kiełbaski. Poniżej przedstawiamy nasze rady co zrobić, aby każdy catering, nawet ten mięsny, był zrównoważony:
- Aktualna liczba uczestników eventu – Brzmi banalnie, ale ma ogromne znaczenie. Postarajmy się, aby lista uczestników wydarzenia, była na bieżąco aktualizowana. Kilka osób mniej na evencie = mniej zmarnowanej żywności.
- Dobrze zaplanowane menu – W menu, które od początku jest dobrze zorganizowane nie ma miejsca na marnowanie. Nasz catering zawsze dobieramy w zależności od indywidualnych potrzeb Waszej firmy.
- Pudełka z jedzeniem na wynos– Pozycje z menu, które nie zostaną wykorzystane podczas wydarzenia, zapakujemy dla chętnych w kartonowe opakowania na wynos. Tym samym pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu – nie marnujemy jedzenia i mamy gotowy obiad na następny dzień!
- Lodówki Jadłodzielni – Jadłodzielnia to sieć punktów, służących do wymiany żywności, czyli tzw. foodsharingu. Przez całą dobę w lodówkach zlokalizowanych w kilku punktach miasta można zostawić niechciane jedzenie lub odebrać coś, jeżeli akurat tego potrzebujesz. Od tego roku planujemy wspieranie wrocławskiej Jadłodzielni w naszym sąsiedztwie.
- Aplikacja Too Good to Go – Zadebiutowała w Polsce latem 2019 roku i zdobywa coraz większą popularność. Ta prosta aplikacja na telefon działa jak wszystkie inne aplikacje do zamawiania posiłków, z tą różnicą, że zamówić można „paczkę niespodziankę” złożoną z tego, co danego dnia serwowały restauracje czy hotele współpracujące z Too Good To Go. W tym roku chcemy testować aplikację również na naszych eventach!
Chcemy, aby nasze eventy były coraz bardziej odpowiedzialne i zrównoważone. Pragniemy udowadniać podczas naszych wydarzeń, że duże efekty można osiągnąć niewielkim nakładem kosztów. Wiemy, że małe kroki składają się na wielkie zmiany!